اگرچه تنها چند دهه از عمر آن می گذرد، اما حوزه فناوری اطلاعات یا فناوری اطلاعات به اندازه صنایعی است که برای قرن ها وجود داشته اند گسترده و عمیق است. دستهبندیهای شغلی، عناوین و تخصصهای فناوری اطلاعات بسیار زیاد است – به قدری که هرکسی که در زمینه فناوری اطلاعات به عنوان شغلی تحقیق میکند، احتمالاً بسیار بسیار گیج میشود. تفاوت بین یک مهندس شبکه و یک تحلیلگر پشتیبانی شبکه چیست؟ بین یک توسعه دهنده وب، یک طراح وب و یک متخصص فناوری وب؟ فقط یک مدیر پایگاه داده چه کاری انجام می دهد؟
اگرچه برچسب ها و مسئولیت ها از کارفرمایی به کارفرمای دیگر متفاوت است، در اینجا برخی از عناوین شغلی رایج فناوری اطلاعات و توضیحات آنها آورده شده است. هنگامی که به دنبال شغلی در فناوری اطلاعات هستید که با علایق، استعدادها و خلق و خوی شما مطابقت دارد، این موارد را در نظر بگیرید:
مدیر پایگاه داده – پایگاه داده هر مجموعه ای از اطلاعاتی است که یک شرکت یا سازمان در پرونده نگهداری می کند (مثلا نام مشتریان، آدرس ها، موجودی کالا و غیره) مدیر پایگاه داده (DBA) وظیفه سازماندهی، نگهداری و به روز رسانی این پایگاه داده و ایجاد سیستم هایی را بر عهده دارد. افرادی که مجاز به مشاهده، افزودن یا حذف اطلاعات هستند، میتوانند این کار را با بیشترین سرعت و آسانی انجام دهند.
توسعه دهنده راه حل های اینترنتی – این یک توصیف “کلی” برای شخصی است که مسئول طراحی و اجرای پروژه های مبتنی بر اینترنت است. این شغل معمولاً شامل کار با برنامههایی است که به عموم اجازه میدهد تا وبسایت یک شرکت، سازمان یا آژانس را ببینند و با آن تعامل داشته باشند.
مدیر برنامه پروژه فناوری اطلاعات – این یک موقعیت مدیریتی است که نیاز به چند سال تجربه در زمینه فناوری اطلاعات دارد. مدیر برنامه پروژه فناوری اطلاعات مسئول یافتن راه حل برای مشکلات مربوط به فناوری اطلاعات و سپس اجرای آن راه حل ها، اغلب با کمک یک تیم است.
مدیر شبکه – “شبکه” هر مجموعه ای از رایانه ها است که یا به یکدیگر یا به یک سرور مرکزی متصل هستند تا بتوان اطلاعات ایجاد کرد، به اشتراک گذاشت و به روز کرد. مدیر شبکه عموماً مسئول اطمینان از عملکرد روان یک شبکه موجود و افزودن یا حذف سخت افزار (کامپیوتر، چاپگر و غیره) و نرم افزار (برنامه ها، برنامه های کاربردی) از سیستم است.
کارشناس شبکه و امنیت – متخصص امنیت شبکه و اینترنت شخصی است که مسئول اطمینان از اینکه افرادی که از شبکه کامپیوتری استفاده می کنند فقط به اطلاعاتی که مجاز به دیدن آنها هستند دسترسی دارند، اطلاعات موجود در پایگاه داده شبکه محافظت شده و به درستی حفظ می شود و اینکه شبکه نمی تواند توسط افراد غیرمجاز، در هر کجا که باشند، به آنها دسترسی داشته باشند (یا “هک” شوند.
مهندس شبکه – مهندس شبکه معمولاً مسئول 1) طراحی شبکه های رایانه ای جدید، 2) ایجاد واقعی این شبکه ها، 3) نصب رایانه ها و نرم افزارهایی که به شبکه ها متصل می شوند، 4) اطمینان از اینکه شبکه قادر به رشد و عملکرد در صورت نیاز است.
تحلیلگر پشتیبانی شبکه – یک تحلیلگر پشتیبانی شبکه بسیار شبیه به یک مدیر شبکه است که مسئولیت حفظ شبکه موجود در صورت نیاز را بر عهده دارد، اما مسئولیت های مدیریتی کمتری دارد. تحلیلگر پشتیبانی شبکه همچنین ممکن است مسئول نظارت بر نحوه استفاده واقعی افراد از شبکه، شناسایی مناطق مشکلدار و سپس توصیه و اجرای راهحلها باشد.
توسعه دهنده / مهندس نرم افزار – “نرم افزار” مجموعه دستورالعمل هایی است که کامپیوتر را وادار می کند کاری را که شما می خواهید انجام دهد. توسعهدهنده/مهندس نرمافزار شخصی است که دستورالعملها را که به نام «کد» نیز شناخته میشود، برای این برنامهها/برنامههای رایانهای مینویسد. توسعهدهنده/مهندسان نرمافزار ممکن است «در داخل» برنامههای سفارشیسازی شده را برای یک کارفرما یا مشتری خاص توسعه دهند، یا ممکن است روی برنامههایی کار کنند که سپس به صورت تجاری فروخته میشوند.
کارشناس پشتیبانی فنی – رایانه ها و شبکه ها همیشه دارای مشکلاتی هستند و وظیفه متخصص پشتیبانی فنی این است که این مشکلات را شناسایی کرده و راهی برای اصلاح آنها بیابد. متخصصان پشتیبانی فنی اغلب در “میزهای کمک” کار می کنند که در آنجا با کارمندان یا مشتریان شرکت از طریق تلفن، IM یا ایمیل ارتباط برقرار می کنند.
توسعه دهنده وب – توسعه دهندگان وب جنبه های کاربردی وب سایت ها را ایجاد، نگهداری و به روز رسانی می کنند، چه در اینترنت باشند و چه در اینترانت داخلی یک شرکت. هنگام طراحی یک سایت جدید، آنها معمولاً مسئول ایجاد معماری، ناوبری و عملکردهای تعاملی آن هستند. آنها همچنین ممکن است مسئول ایجاد برنامه ها یا برنامه های کاربردی طراحی شده خاص برای وب باشند.
طراح وب – در حالی که توسعه دهنده وب به جنبه های فنی یک وب سایت یا برنامه مبتنی بر وب می پردازد، طراح وب مسئول ظاهر واقعی چنین سایت یا برنامه ای است. این یک موقعیت هنری است که نیاز به آموزش و تجربه در طراحی گرافیک و چیدمان – و شاید حتی انیمیشن – و همچنین جنبه های فنی عملیات وب دارد.
کارشناس فناوری وب – این موقعیت ترکیبی از مسئولیت های توسعه دهنده وب و طراح وب است. متخصص فناوری وب نه تنها به جنبههای فنی وبسایتها و برنامهها نیاز دارد، بلکه باید به طور مکرر به جنبههای طراحی و گرافیک نیز رسیدگی کند.
اگر در نظر دارید آموزش شغلی در فناوری اطلاعات، شما باید این (و سایر) شرح شغل ها را بدانید تا بتوانید تحصیلات و آموزش هایی را دنبال کنید که شما را واجد شرایط شغل IT می کند که متناسب با استعداد و شخصیت شما باشد.